Hoppa till innehåll
Hem » Rabbel

Rabbel

Med Rabbel kan du upptäcka glädjen i att dagligen utmana ditt ordförråd. Rabbel är ett nytt ordspel online som är enkelt att spela och med regler som går snabbt att lära sig. Spelet kräver ett skarpt sinne för att samla så många poäng som möjligt. Varje dag får du dessutom nya bokstäver och ord att hitta. Rabbel är spelet för såväl ordnördar som för dig som bara letar efter ett roligt och utmanande tidsfördriv.

rabbel

Det här är Rabbel

  1. Hitta alla ord i rutnätet
  2. Ordspel på Svenska
  3. Spela online
  4. Nya ordutmaningar varje dag
  5. Gratis att spela
  6. Dela dina resultat och utmana andra

Rabbel regler – Såhär spelar du

Det här ordspelet går ut på att du ska hitta ord i ett rutnät av bokstäver. Desto fler ord du hittar, desto mer poäng får du.

Du startar spelet med ett rutnät som är fyllt med bokstäver. Här är din uppgift att leta upp alla orden och ansluta angränsande bokstäver. Varje dag får du ett nytt rutnät så att du alltid har nya utmaningar att lösa.

Reglerna till Rabbel är alltså ganska enkla. Men det här är ett ordspel som kräver att du har lite strategi och skicklighet för att du ska kunna samla så många poäng som möjligt.

Så bildar du ord i Rabbel

Att bilda ord är hela poängen när du spelar Rabbel. Det gör du genom att ansluta bokstäver som ligger intill varandra. Du kan bilda ord i rutnätet åt vilket håll som helst. Alltså både horisontellt, vertikalt och diagonalt.

Men det finns något som du måste komma ihåg när du spelar, och det är att du bara får använda en bokstav en gång per ord. Sedan måste orden även finnas med i Svenska Akademiens ordlista för att du ska få poäng för dem. Här fungerar det alltså inte med de senaste slangorden. I Rabbel finns heller inga ord som kräver bindestreck eller accenter.

Dagliga utmaningar

Rabbel är ett spel som alltid känns nytt och fräscht, eftersom spelplanen uppdateras dagligen med nya bokstäver och ord. Varje dag kan du välja om du vill anta den stora eller lite mindre utmaningen. Den stora utmaningen innebär att du hittar alla orden på spelplanen, medan den mindre går ut på att du behöver hitta ungefär hälften av alla ord.

För att hjälpa dig på traven ser du hur många ord som du har kvar hitta för att kamma hem en full poängpott.

Få hjälpande ledtrådar

När du har klarat dagens mindre utmaning och hittat hälften av alla ord triggas en mycket hjälpsam funktion, nämligen ledtrådar.

Ledtrådar innebär att du kommer se en siffra vid sidan om bokstäverna på spelplanen. Siffran anger hur många ord som finns kvar att hitta som börjar med just den bokstaven. Ser du ingen siffra vid sidan om en bokstav så betyder det att du har hittat alla ord som börjar med den bokstaven. Bokstaven kan dock fortfarande ingå i ett ord. Det är bara om en bokstav är helt grå som du inte kan att använda den för att bilda nya ord.

De här ledtrådarna är något som verkligen hjälper dig framåt i den stora utmaningen att hitta alla dagens ord.

Tips för att samla fler poäng

Vill du samla så många poäng som möjligt i Rabbel är det bra att tänka lite strategiskt.

  1. I rutnätet kan det finnas bokstäver som är svårare att använda. Som exempelvis bokstaven X eller Z. Försök komma på ord som du kan bilda med de svårare bokstäverna först, innan du bildar andra ord.
  2. I Rabbel får du fler poäng för ord med fler bokstäver. Därför kan det vara bra att försöka fokusera på att bilda så många långa ord du kan, innan du ger dig på ord med färre bokstäver.
  3. Kom ihåg prefix och suffix. Prefix är förled till ett ord, medan suffix hamnar i slutet på ett ord. Eftersom du får fler poäng för långa ord är det bättre att bilda ordet ”otrevlig” istället för bara ”trevlig”, eller ”glödhet” istället för bara ”glöd”.

För erfarna – Rabbel hardmode

Du som vill ha en rejäl utmaning kan prova spelläget hardmode. Det här är en inställning som du kan göra för att ta bort alla ledtrådar i spelet. Det gör att det blir väldigt mycket svårare att hitta alla ord. Därför är det inte en inställning som rekommenderas för nybörjare. Däremot för dig som är en riktig fena på ord, kan den här inställningen göra spelet mer spännande.

Du aktiverar hardmode under ”inställningar” i spelmenyn.

Tävla mot dig själv

En stor fördel med Rabbel ordspel är att det är enkelt att tävla mot dig själv. Du kan följa din utveckling och sträva efter nya mål. Rabbel är inte bara ett spel som handlar om att hitta alla ord och samla alla poäng. Tanken med spelet är också att du ska utmana dig själv och dag för dag känna hur du blir bättre.

Genom att sätta egna mål för dig själv, oavsett vilken kunskapsnivå du befinner dig på här och nu, gör att spelet blir roligare och ännu mer utvecklande. Eftersom spelet ger din en ny utmaning varje dag är det enkelt att mäta dina framsteg.

Till exempel kan du ha som mål att varje dag samla fler poäng än dagen innan. Eller fokusera på att alltid bilda minst ett ord med alla svåra bokstäver, som X och Z. Du kan även ta tiden och försöka bli snabbare på att hitta alla ord. Att sätta mål på det här sättet är såklart helt valfritt. Men det kan ge spelet en extra dimension som gör det ännu roligare och mer motiverande.

Varför spela Rabbel ordspel?

Just ordspel är något som många människor älskar. Det finns också en rad olika varianter att välja mellan. Så varför ska du spela just Rabbel?

Alltid nya utmaningar

Det finns många saker som gör Rabbel till ett unikt ordspel. Något av det bästa med Rabbel är att du varje dag kan komma tillbaka och få nya utmaningar. Det håller spelet fräscht och roligt, och du slipper vänta på nya spelomgångar att roa dig med.

Passar alla som vill utmana sin ordkunskap

Rabbel är även perfekt för både nybörjare och för dig som är van vid att spela ordspel. Du kan själv bestämma vilken nivå du vill lägga spelet på, och för riktiga ordnördar blir det en daglig utmaning att hitta alla ord. Med Rabbel kan du få både en kortare spelstund och sitta länge när du verkligen vill gräva ner dig i rutnätet och försöka samla alla poäng.

Tävla mot vänner och familj

Rabbel är designat för en spelare. Men du kan enkelt dela dina framgångar med vänner och familj. På så sätt kan ni utmana varandra och se vem som är bäst på att hitta ord.

Perfekt balans mellan underhållning och utmaning

Eftersom reglerna är enkla kan du snabbt komma igång, men för att bli riktigt bra kräver det lite övning. Rabbel är designat för att ge både underhållning och vara en utmaning. Spelet kräver att du har huvudet på skaft för att hitta alla ord, men det är samtidigt inte så pass svårt att spelet blir frustrerande. Det här är en noga balanserad kombination som gör Rabbel till ett spel som alla kan ha roligt av.

Ett lärorikt spel

En annan stor fördel med Rabbel är att spelet också är lärorikt. Genom regelbundet spelande kommer du att lära dig nya ord och förbättra ditt ordförråd.

Det här är även en form av hjärngympa. Ordspel är ett väldigt bra sätt att utmana hjärnan på och det finns forskning på att flera delar av din hjärna är involverade när du löser uppgifter som handlar om ord. Genom att regelbundet träna hjärnan på det här sättet får du alltså inte bara ett bättre ordförråd, utan kan även förbättra allt från ditt minne till din koncentration.

För en paus i vardagen

Vi behöver alla ibland ta en paus från dagens många måsten. Eftersom Rabbel är så snabbt och enkelt att starta, plus att du bestämmer helt själv hur länge du vill spela, är det en perfekt pausaktivitet. Du kan enkelt spela några minuter här och där, eller djupdyka i rutnätet när du ligger i soffan på kvällen.

Vem kan spela Rabbel?

Något som gör Rabbel speciellt är att det verkligen är designat för att kunna passa alla. Allt från de som är nybörjare på ordspel till de som är vana att lösa svåra korsord.

Du som är nybörjare kan snabbt komma igång med Rabbel, och du kommer bli bättre ju mer du spelar. Rabbel låter dig lägga ribban på den nivå du är bekväm med. Under dina första spelrundor kanske du bara samlar ett fåtal poäng, men förmågan att hitta ord är något som alla kan öva upp.

För dig som är mer erfaren blir Rabbel en rolig utmaning där dina ordkunskaper verkligen sätts på prov. Varje dag kan du tävla mot dig själv, eller någon annan, och försöka samla alla poäng. De dagliga uppdateringarna gör att spelet aldrig blir tråkigt. Rabbels poängsystem är också designat för att verkligen belöna dig som har förmågan att vara strategiskt och använda rutnätets alla bokstäver på bästa sätt.

Stärk din hjärna samtidigt och du har roligt

Att leta efter ord i ett rutnät kan låta simpelt, men faktum är att det kräver en hel del kreativt och logiskt tänkande. Åtminstone om du ska lyckas hitta många ord. Samtidigt blir du också bättre på att förstå språket. När du spelar ordspel som Rabbel kan det ha en positiv effekt på hjärnan. Då framförallt på dina kognitiva funktioner. När du utmanar din hjärna i spel som Rabbel tränar du både hjärnans språkliga och analytiska förmågor.

Det finns många forskningsstudier som har visat på hur den här typen av spel tränar olika funktioner i hjärnan. Framförallt är det minnet man har kunnat se en tydlig positiv effekt på. Att leta efter ord är en kognitiv utmaning för din hjärna som håller den flexibel och stärker hjärnans förmåga att lära sig nya saker. Ordspel där du får utmana hjärnan att hitta ord är alltså en perfekt mental utmaning, samtidigt som du får ett rikare ordförråd. Allt medan du har roligt!

Ett roligt ordspel med smidig design

Rabbel är inte bara ett utmanande och roligt spel, det är även designat för att vara smidigt att spela online. Stort fokus har lagts på att skapa en design som är enkel att förstå och överblicka. Du har dessutom all information om regler, antal poäng och så vidare samlad på en liten yta.

Rabbel kan du spela på både mobilen och på datorn. Du sveper enkelt med fingret eller muspekaren över rutnätet för att bilda ord.

Börja spela idag

Är du redo att sätta ditt ordförråd på prov? Kör igång en omgång Rabbel direkt!

Testa dagens ordutmaning och se hur många poäng du kan samla ihop. Vill du utmana en vän kan du enkelt dela ditt resultat och se vem av er som är bäst på att hitta ord.

Vanliga frågor och svar

Vad är Rabbel?

Rabbel är ett nytt ordspel på svenska som du spelar online. Varje dag kommer en ny ordutmaning.

Vad går Rabbel ut på?

Ordspelet går ut på att du ska hitta så många ord som möjligt i ett rutnät av bokstäver. Det finns ett specifikt antal ord som du kan bilda och du får poäng för alla hittade ord.

Hur börjar jag spela?

Att spela Rabbel är enkelt. Du behöver inte ladda ner något eller skapa ett konto. Istället spelar du direkt här på hemsidan. Rabbel funkar lika bra i mobilen som på datorn.

Vilka ord är tillåtna i Rabbel?

För att få poäng måste du bilda ord som finns med i Svenska Akademiens ordlista. Du kan inte bilda ord som kräver bindestreck eller accenter.

Är Rabbel ett svårt ordspel?

Rabbel är designat för att passa alla. Är du en nybörjare på ordspel kanske du inte kommer kunna hitta alla ord de första gångerna du spelar, men du kan fortfarande samla poäng, utvecklas och bli bättre. I Rabbel får du även vissa ledtrådar som hjälper dig hitta ord. Vill du göra spelet svårare kan du stänga av ledtrådarna.